Više jezika u Sitebuilderu

Uvod

Postoje dva načina za postavljanje više jezika u Sitebuilderu.

  • Sa više različitih sajtova. Možete postaviti sajtove na različitim domenima gde će svaki prikazivati isti sadržaj samo na drugom jeziku. Loša strana je što biste onda morali da napravite svaki od njih. Prednost je navigacioni widget koji automatski daje menije za sve stranice.
  • Preko weba. Krerate više stranica sa jezicima na jednom domenu. Ovde je obrnuto. Prednost je što imate jedan sajt, a mana što nemožete koristiti navigacioni widget.

Opisaćemo u primeru kako metodu preko weba. Princip se može primeniti na homepage alatu i nije jedinstven za Sitebuilder. Ručno kreiranje stranica sa različitim jezicima i njihovo povezivanje.

sitebuilder_multilanguage_01e

Uputstvo

  1. Početak. U primeru ćemo koristiti gotov šablon (YelAudio). Koji god šablon da koristite princip je isti. U primeru ćemo kreirati stranice na Srpskom i Engleskom jeziku. Ukoliko imate kreiranu stranu koristićemo je kao početnu, u suprotnom kreirajte novu stranicu.

sitebuilder_multilanguage_start

2. Navigacioni widget. Ukoliko imate aktivan meni (navigacioni widget) na stranici, uklonite ga. Ukoliko niste sigurni kako pročitajte paragraf 4. Završite dijzajn stranice, ovo je opcionalno i možete menjati izgled i kasnije.

3. Kolone. One su opcionalne. U primeru ćemo postaviti zastave sa desne strane, koji će kasnije linkovati na stranu sa željenim jezikom. Postavićemo ih u istom redu kao i meni. Da bismo ovo uradili potrebno je da podelimo stranu na dva dela, jedan za meni a drugi za zastave. Privucite Colunm na vrh strane. Odaberite broj 2. Zatim otvorite podešavanja za Column widget i odaberite odnos redova. Zatim kliknite na Save.

4. Sadržaj redova. Sada možemo postaviti sadržaj u polja redova. Levo ćemo postaviti tekstualnu formu menija, a desno sliku zastave. Dovucite P widget (tekst) u levo polje a u desno Image widget. Nakon toga unećemo sadržaj menija. Sliku zastave ćemo uneti u sledećem koraku.

sitebuilder_multilanguage_column_widgets_640

5. Slika zastave. Ukoliko niste sigurni kako da postavite sliku pogledajte uputsvo za rad sa slikama. (naravno prvo je potrebno da imate spremnu odgovarajuću sliku zastave).

Postavićemo Englesku zastavu koju ćemo kasnije povezasti sa stranicom na Engleskom.

Sada možemo postaviti ostala podešavanja. Kliknite na widget za sliku i pojaviće se podešavanja. Odabraćemo desno poravnjanje za sliku. Takodje ćemo uneti i Alt tekst na Engleskom.

sitebuilder_multilanguage_image_settings

6.Folderi. Da bismo olakšali uredjivanje, postavićemo sve stranice na jednom jeziku u jedan folder. Na ovaj način možemo da primenimo isti dizajn za različite strane. Kreirajte folder za svaki jezik. Napomena, ukoliko u naslovu foldera imate neki od specijalnih karaktera, npr. Nemački, preporuka je da unesete Nemacki.

sitebuilder_multilanguage_folder_400.

7. Više stranica. Sada duplirajte stranicu, na ovaj način pravite nukleus za ostale strane. Ovo je lak način da kreirate više stranica sa istim dizajnom. Sada ćemo ovo uraditi za prvi jezik. Za lokaciju za stranice ćemo odabrati folder za željeni jezik. Napomena, homepage ćemo postaviti kao glavnu, a ostale stranice ćemo postaviti u podfolder. Razlog je hijerarhija stranica, jedna mora uvek da bude na vrhu.

sitebuilder_multilanguage_duplicate_640

8. Prilagodjeni meni. Sada ćemo kreirati meni za stranicu na Srpskom jeziku. Ovo unosimo ručno u tekst widgetu. Cilje je da kreiramo meni koji če raditi isti posao kao navigacioni widget koji smo uklonili na početku. Kliknite na tekst widget koji smo prethodno dodali. Ukucajte nazive za linkove. Za dodatna uputsva možete pročitati uputsvo za rad sa tekstom.

9. Repliciranje menija. Sada je potrebno ponoviti korak 8. za svaku stranu.

Kliknite na </> označite sve što se nalazi u crnom polju i kopirajte na način na koji to radite u Windows OS.

Zatvorite tekst editor. Otvorite stranicu sa drugim jezikom. Otvorite tekst widget klikni te na </> obrišite tekst i nalepite sadržaj sa prethodne strane. Snimite promenu i ponovite postupak za ostale strane na tom jeziku.

sitebuilder_multilanguage_code

10. Drugi jezik. Sada je vreme da kreirate stranice sa drugim jezikom. Ovo možete da uradite na nekoliko načina. Najlakši način je da umnožite postojeće strane i prevedete tekst na drugi jezik. Bitno je samo da ih postavite u isti folder za taj jezik.

11. Povezivanje zastave. Kada ste kreirali sve stranice potrebno je da ih povežemo sa slikama zastave. Kliknite na sliku zastave na svakoj strani i povežite je internim linkom na odgovarajući jezik.

2016-05-20_12-41-07

Was this article helpful?

Related Articles