DNS Editor: A i CNAME zapis

Promenu A ili CNAME usmeravanja, gde i dalje zadržavate da mail podrška ostane kod nas, možete izvršiti iz našeg DNS editora. Do njega dolazite iz našeg korisničkog panela, klikom na željeni domen, a zatim na dugme DNS editor

DNS editor

U DNS editoru nalazite dva poddomena nazvana @ i www. Prvi je za usmeravanje na domen bez www ( takozvani „goli domen“) a www za usmeravanje domena sa prefiksom www (na primer www.mojdome.in.rs).
DNS editor 2

Izmena vrednosti postojećih DNS zapisa

Da bi izmenili postojeće A zapise koji ukazuju na neku IP adresu, najjednostavnije je da se klikne na taj zapis i u delu gde stoji adresa unese nova. Zatim snimite tu promenu. Isti postupak važi i za promenu CNAME zapisa.

DNS editor 3

Promena tipa zapisa

Ukoliko žekite da izvršite promenu zapisa A u CNAME i obrnuto, umesto pokušaja da izmenite sam zapis, potrebno je da trenutni zapis obrišete (crveno dugme „Obriši“ sa desne strane).

Zatim kreirajte novi zapis klikom na plavo dugne „Dodaj novi zapis“ uz poštovanje sledećih pravila:

  • Tip. Ovde određujete koji tip zapisa želite koristiti. Ukoliko želite da koristite IP adresu web servera(numerički), morate usmeravanje odraditi A zapisom. Ako želite da usmerite na drugi host ili domen, iskoristite CNAME. CNAME ne možete postaviti u @ podomen (glavni poddomen) ali možete u sve druge, uključujući www. Ovo je pravilo vezano za konkretan tip zapisa.
  • TTL. Obično se postavlja da bude 3600, ali ako imate već zapise u tom poddomenu, vrednosti moraju biti iste. Predstavlja vreme osvežavanja TTL-Time To Live, kada će se promena osvežiti.
  • Podaci. Ovde unosite podatke koji ukazuju gde se sajt nalazi. To može biti IP adresa ako se koristi A zapis ili ime hosta ako koristite CNAME.

Gotovo!

Sada, samo sačekajte da prodje vreme propagacije! Ovo može biti od nekoliko minuta do nekoliko sati, u zavisnosti koja je vrednost postavljena za TTL (vrednost u sekundama

Neophodan uslov da ove promene rade jeste da domen koristi naše name servere.

 

Was this article helpful?

Related Articles