Najčešća pitanja vezana za migraciju na Apache 2.4

Kada je moja prezentacija/sajt premešten?

U ovom trenutku, ne možemo precizno odgovoriti kada se određeni sajt prebacio na novu platformu. Migracija je krenula 8. juna 2017. i trajaće do kraja leta dok se ne prebace svi korisnici.

Da li mogu sam da prebacim sajt na novi server?

Da, možete prebaciti domene/poddomene na novu platformu u bilo kom trenutku. U Loopijinom kontrol panelu možete kliknuti na domen i u konfiguraciji odaberite Domen sa sajtom (Nova platforma). Imajte na umu da PHP 7.1 platforma ne podržava neki stariji kod. Možete videti članak „Internal server error“ ako želite da prebacite sajt na novi server i javi vam se greška. Preporučujemo da koristite 7.1 PHP ali to može da traži neka manja podešavanja u .htaccess fajlu.

Moj WordPress izbacuje grešku „Internal server error“ posle prebacivanja

Vidite ovo uputstvo koje vam može biti od pomoći.

Da li gzip radi na novoj platformi?

Gzip je instaliran na novoj platformi i više nema potrebe da u nekom fajlu postoje komande koje bi ga inicirale. Trebalo bi da obrišete linije vezane za gzip koji postoje u .htaccess jer su suvišne.

Da li Loopia podrška može da mi sredi sajt da radi na Apache 2.4 i PHP 7.1?

Podrška može da izvrši manje ispravke u vašem .htaccess fajlu (jer je to najčešći uzrok greške). Pošaljite nam vaš korisnički broj i domen o kome se radi na support@loopia.rs i mi ćemo probati da rešimo problem u najkraćem roku. Ako utvrdimo da uobičajne izmene ne pomažu, rešavanje problema će morati da nastavi osoba koja je sajt kreirala, jer je ona najbolje upoznata sa strukturom sajta.

Zašto se vrši ova migracija?

Apache 2.2 je zastarela verzija popularnog web servera koju imamo na našim UNIX serverima i koja u toku ove godine ulazi u End of Life fazu. To znači da se više neće kreirati ažuriranja i poboljšanja, kao i da neće biti sigurnosnih zakrpa. Kako bi zadržali sigurno i stabilno okruženje, moramo da ažuriramo sve UNIX servere na Apache 2.4.

Ima li neke koristi od ove migracije?

Osim gore pomenutih sigirnosnih aspekata, sada korisnik može da bira PHP verziju za svaki svoj sajt. Trenutno, možete odabrati PHP 5.6, 7.0 i 7.1. Takođe možete koristiti SSL sertifikat na svom sajtu, koji nije mogao sa starijom verzijom. U velikom broju slučajeva, PHP 7.1 omogućava brži rad WordPressa i Joomle.

Was this article helpful?

Related Articles