Linkovanje domena sa Google Aps/Gmailom

Ovo uputstvo pokazuje kako da povežete svoj domen sa Google Appsom, gde na primer održavate svoje mail adrese kod Googla.

Od Googla dobijate DNS zapise koje trebate uneti u naš zonski fajl. Neophodno je da imate hosting ili LoopiaDNS nalog da bi mogli da editujete taj fajl.

Zapamtite da ako imate aktivne e-mail adrese/aliase kod Loopije, svi oni se moraju obrisati kako bi ova podešavanja radila pravilno.

Sva podešavanja se vrše logovanjem u Loopija korisnički panel, klikom na domen a zatim na  „DNS editor“

Verifikujte domen

Prvi korak je da unesete verifikacioni kod koji ste dobili od Googlea.

Primer koda: „google-site-verification = 6tTalLzrBXBO4Gy9dsdsdfsdfsdfdsfdsfdsfdfsdf7“

Ovo unosite kao TXT zapis u @ poddomenu (koji se naziva i root) vašeg domena.

Zatim kliknite na dugme „Dodaj“. Posle jednog sata, Google će moći da verifikuje vaš domen.

MX

Google Apps / Gmail uobičajeno ima više MX zapisa koje je potrebno dodati. Oni se dodaju u @ poddomen. Unesite sve vrednosti (uobičajno 5 vrednosti) MX zapisa koje ste dobili od Googla. Ako već imate neke druge MX zapise, obrišite ih pre postavljanja novih.

Google MX serveri
Google MX serveri

Zatim kliknite na dugme „Dodaj“ i za sat vremena će se ispropagirati ovaj zapis i mailovi će se isporučivati na Gmail naloge.

SPF

Sledeći zapis koji trebate dodati je SPF, koji se takođe dodaje u @ poddomenu. SPF se dodaje kao TXT zapis i veoma je važno da ta vrednost bude unutar znakova navoda.

Google SPF zapis
Google SPF zapis

Zatim kliknite na „Dodaj“ da snimite ovaj zapis.

MAIL

Ukoliko želite da imate url koji će se koristiti kao webmail, potrebno je da kreirate poddomen mail.

Zatim, unesite CNAME koji Vam je Google dao.

Google mail poddomen
Google mail poddomen

www

Ako imate i web strane na Googlu, potrebno je da kreirate i www poddomen i da unesete vrednosti koje su Vam dali. Takođe je potrebno uneti Googlove vrednosti i u @ poddomenu. Ovo radite samo ako ne koristite više sajt kod Loopie, a ako imate sajt kod nas, a mailove na Gmailu, menjate samo zapise potrebne za funkcionisanje mailova.

Prvo kreirajte poddomen www i u njega unesite CNAME zapis. Ako već postoji taj poddomen, obrišite sve DNS zapise i dodajte ovaj CNAME.

Google www poddomen
Google www poddomen

Posle dodavanja CNAME zapisa u www poddomenu, u @ poddomen dodajte A zapis koji će ukazivati na IP adresu Googlovog web servera.

Google A zapis
Google A zapis

Ovde ćete uneti adrese koje Vam je poslao Google.

Imajte u vidu da ako imate mail adrese ili alias adrese kod Loopije, sve te adrese se moraju obrisati kako bi vam nova konfiguracija radila!

Was this article helpful?

Related Articles