Instaliranje WordPressa

Ovo uputsvo vam objašnjava kako da lako instalirate WordPress sa našim One Click Installerom, a zatim kako da promenite izgled vašeg bloga i objavite prvi članak.

Vrlo je jednostavno instalirati najpoznatiju platformu za blogove, WordPress, preko Loopie. Nije potrebno da skidate njihove instalacione fajlove već se instalacija vrši direktno iz našeg panela preko One Click Installera.

Logujte se u Loopia Kontrol panel i na vrhu početne strane nalazite brzu instalaciju. Ovde odaberite:“Startuj sajt, blog ili internet prodavnicu“

wodpress instalacija

Zatim odaberite „Startuj sajt ili blog(WordPress)“ među opcijama koje se nude (WordPress je odlično rešenje za blogovanje).

U sledećem koraku popunićete neke osnovne informacije za instalaciju. Ime sajta, vaše korisničko ime za logovanje u administrativni deo, lozinku za logovanje i korisnikovu e-mail adresu.

Posle toga, izaberite u kom domenu ili poddomenu želite da instalirate WordPress. Ako domen/poddomen već postoji, instaliranjem ćete obrisati sav sadržaj koji je bio pre instalacije. E-mail podešavanja nisu pogođena ovom promenom.

U naprednim podešavanjima, možete odabrati koju će bazu koristiti WordPress. Birate između kreiranja nove baze ili korišćenja neke postojeće. Takođe možete birati lokaciju statičkog materijala (slike, filmovi itd.). Preporučujemo da ovo ne dirate.

wodpress instalacija

Kada pokrenete instalaciju, biće potrebno nekoliko minuta da se ona završi, posle čega ćete dobiti potvrdu da je uspešno odrađena..

Ako ste instalirali WordPress u novom domenu/poddomenu koji je predhodno bio na „Windows“ ili „Autobahn“ platformi, promena konfiguracije može da potraje do sat vremena pre nego li sajt postane vidljiv na netu i DNSovi se ispropagiraju. Malo sačekajte i sajt će se pojaviti.

wordpress instalacija

Mi se trudimo da pri instalaciji bude postavljena poslednja stabilna verzija WordPressa, ali je od izuzetne važnosti da ažurirate svoj WordPress čim izađe novija verzija. Akda se logujete u administratorski deo WordPressa, odmah ćete biti svesni ako postoji nešto za ažuriranje.

Kliknite na „Uloguj se i napiši svoj prvi blog članak“ i unesite korisničko ime i lozinku koju ste postavili pri instalaciji. Već sada možete da krenete sa blogom. Ali ako želite da izmenite izgled vašeg sajta, pratite ove instrukcije. Najjednostavnije promene u izgledu se mogu izvršiti izmenom boja koje se koriste na sajtu ili slike koja se vidi. Ove promene se vrše preko opcija Izgled → Zaglavlje.

wodpress podešavanje

Ukoliko želite novu temu, kliknite na Izgled → Teme. Ovde možete da pretražite teme po raznim kriterijumima. Kada ste našli temu koju želite da koristite, jednostavno kliknite na Instaliraj u donjem delu prikaza teme.

wodpress tema instalacija

Sada možete da vidite kako bi tema izgledala sa vašim sadržajem, a zatim i da je aktivirate ako vam se sviđa takav izgled sajta.
Ako se predomislite i poželite da se vratite na staru temu, to radite iz menija Izgled → Teme, gde je lako vraćate.

Ako posedujete znanje menjanja CSSa, možete sami kreirati svoju temu ili izmeniti postojeću. CSS možete menjati direktno iz Kontrolne table WordPressa, iz menija Izgled  → Editor.

Da bi postavili prvi članak, kliknite na Članci → Dodaj novi. Kada ste zadovoljni vašim člankom, ad bi videli kako izgleda na strani pe objavljivanja, kloknite na Pregled. Ako ćelite da se pojavi na stranici, kliknite na Objavi.

Savet: WordPress je u stanju da koristi i drugačije strane osim bloga. Osim bloga/newsfeeda možete kreirati i statičeke strane za bilo koju informaciju. To radite preko menija Stranice -> Dodaj novi.

Savet: Zapamtite da se WordPress neprestano poboljšava sa novim ocijama i sigurnosnim rešenjima. Nema vam WordPress, vaše teme i ekstenzije uvek budu ažurirane na zadnju verziju. Ako tema/ekstenzije ne podržavaju poslednju verziju potrebno ih je ažurirati ili zameniti kako ne bi postojao sigurnosni rizik od hakovanja zastarelih verzija

Was this article helpful?

Related Articles