MediaWiki

MediaWkik je alat za vodjenje web baze znanja, i daleko je najpopularnije rešenje za ti namenu. Možete ga brzo i lako instalirati iz Loopia control panela.

Instalacija MediaWiki

U Loopia control panelu kliknite na “Startuj sajt, blog ili internet prodavnicu“. Odaberite MediaWiki na sledećoj stranici.

kundzon_oci_mediawiki

Unesite sledeće:

  • Ime sajta, ovo je naziv stranice, može se promeniti kasnije
  • Korisničko ime i lozinka, sa njima se prijavljujete u MediaWiki admin deo
  • E-mail adresa, unesite postojeću adresu za slanje obaveštenja vezanih za MediaWiki
  • Lokacija instalacije, Odaberite da li želite da instalirate MediaWiki na postojeći domen/poddomen, novi poddomen ili u novi folder. Moguće je da se pojavi upozorenje da će fajlovi na toj lokaciji biti obrisani.Ukoliko ne želite te fajlove slobodno pokrenite instalaciju, u protivnom prethodno skinite te fajlove preko FTP-a.
  • Napredna podešavanja, ovde možete odabrati da li da instalacija koristi novu ili postojeću bazu.

Na kraju kliknite “Instaliraj“ i sačekajte nekoliko minuta da se intalacija završi. Imajte na umu da je potrebno da prodje nekoliko minuta do nekoliko sati da biste mogli da pristupite instalaciji.

Prijavljivanje u administrativni panel

Pošto je MediaWiki zamišljen tako da korisnici mogu sami da dodaju sadržaj, ne postoji klasičan administrativni panel. Prijavljivanje se vrši preko “Log in“ opcije u gornjem desnom uglu sa korisničkim podacima koje ste kreirali kod instalacije. Novi korisnici se takodje mogu prijaviti ovde.

Da biste dodali sadržaj kliknite na “Edit“

mw_06

U novom prozoru možete uneti željeni tekst. MediaWiki ne sadrži WYSIWYG interfejs, Ipak imate nekoliko opcija za uredjivanje teksta (bold, italic…).

mw_08

Kada završite sa pisanjem članka, kliknite na “Save“. Rezultat ćete videti odmah.

Da biste kreirali novi članak, pretražite ime članka, na ovaj način proveravate da li takav članak već postoji. Ukloko ne postoji kliknite “Create“. Uredjivanje članka je isto kao i za prethodnu stranu.

Ukoliko želite da promenite logo u gornjem levom uglu, potrebno je da prvo kreirate svoj logo u formatu .png od135x135 piksela i preimenujete ga u “Wiki.png“. Zati se povežete preko FTP-a i prekopirate logo preko postojećeg Wiki.png fajla.u „public_html resources/assets/Wiki.png“.

Ako želite da se logo zove drugačije, a ne Wiki.png, potrebno je u LocalSettings.php fajlu u konfiguracionoj opciji $wgLogo navesti tačnu putanju do slike.

Was this article helpful?

Related Articles