Podešavanje SPF zapisa

E-mail je dizajniran slično običnoj pošti sa pismima. Moguće je lažirati pošiljaoca poruke, kao što to možete i kod običnih pisama. To znači da bilo ko može da pošalje poruku i da izgleda da je poslata sa Vaše adrese. Zato je vrlo čest problem da dobijate poruke o neisporučenim mailovi na adrese na koje znate da ništa niste slali. SPAM roboti, koji su pokupili na internetu Vašu email adresu, koriste je za slanje reklama i sl. Postoji nešto što se zove SPF (Sender Policy Framework) i kontroliše servere autorizovane da šalju email sa određenog domena. SPF se postavlja kao TXT-zapis u DNS konfiguraciju domena.

Ukoliko ne želite da se koriste drugi mail serveri za slanje maila sa Vašeg domena, koristite sledeći SPF-zapis:

@  IN  TXT  "v=spf1 include:spf.loopia.se -all"

Na taj način ste podesili da se poruke šalju samo sa Loopia servera. Obratite pažnju, da ako tako podesite SPF zapis, u mail programu koji koristite obavezno podesite Loopia mail servere a ne servere internet provajdera

Da bi podesili SPF zapis, najpre se ulogujte u Loopia KontrolPanel, kliknite na željeni domen u listi Domeni a zatim na DNS-editor. Tu kliknite na dugme Dodaj novi zapis za poddomen @ i izaberite tip TXT.

SPF zapis Loopia
SPF zapis Loopia

Unesite sledeće podatke:

Tip: TXT
TTL: Uobičajno 300 ili 3600 (zavisi od drugih zapisa u @ poddomenu)
Podaci: "v=spf1 include:spf.loopia.se -all" (sa navodnicima)

Potrebno je i do 24h da se DNS ažurira i da promene postanu vidljive.

Ukoliko želite da kreirate svoje SPF zapise, ili su Vam potrebne dodatne informacije, predlažemo da posetite sledeće sajtove:
http://www.openspf.org/SPF_Record_Syntax
http://www.microsoft.com/mscorp/safety/content/technologies/senderid/wizard/

Was this article helpful?

Related Articles