Loopia Boost – Opšte informacije

Loopia Boost je sličan našoj popularnoj UNIX platformi i savršen je za one sa većim sajtovima ili za one koji zahtevaju brže vreme učitavanja od onoga što nudi UNIX platforma. Naši klijenti koji su testirali Boost platformu primetili su značajno poboljšanje na sajtu u smislu impresivno bržeg vremena učitavanja.

Kako se prebaciti na Boost platformu?

Loopia Boost je dostupna u Loopijinom Business Plus paketu. Aktivirate/prebacujete websajt iz našeg Loopia Korisničkog Panela (https://www.loopia.rs/login/). Kliknite na domen koji želite da prebacite na novu platformu. U novootvorenom prozoru kliknite na “Konfiguracija”, odaberite “Domen sa sajtom”> “Unix” i “Boost, PHP 8.1”. Zatim kliknite na “Sačuvaj”.

Ako se ta opcija ne pojavljuje, verovatno nemate Business Plus hosting paket. Morate da prvo nadogradite nalog u gornjem desnom uglu Loopia kontrol panela.

Korisni saveti

 • Isključena je email opcija za korišćenje bez autentifikacije na ovoj platformi. Da bi slali mailove sa sajta koji je na ovoj platformi, morate da koristite ovo uputstvo.
 • Perl i Python ne rade na ovoj platformi.
 • Trenutno je jedino dostupna verzija PHP 8.0 i 8.1 na ovoj platformi.
 • .htaccess ne radi na ovoj platformi, ispod možete videti kako da konfigurišete vašu stranicu.
 • Možete se prebaciti na klasičnu UNIX platformu u bilo kom trenutku. Prebacivanje između platformi traje nekoliko sekundi i uobičajno nema prekida u radu sajta za vreme prebacivanja.

Nove opcije

Ova platforma ima dosta novina. Neke od njih su različita rešenja za keširanje zbog kojih će se sajt značajno brže otvarati i bolje se ponašati kada ima veliki broj posetilaca.

Keširanje strana

Keširanje strana kešira PHP stranice kao da su statičke. Ovo može da omogući veoma brza vremena učitavanja i preporučuje se za sajtove koji imaju iste stranice za različite posetioce, kao i za sajtove koji očekuju veliki broj poseta. Keširanje je isključeno po default-u i mora se uključiti ručno. Pročitajte više.

Keširanje koda

Keširanje koda kešira PHP kod u stranicama, zbog čega većina stranica radi značajno brže. Ovo keširanje je odmah uključeno i nije potrebno da bilo šta radite. Pročitajte više.

Keširanje objekata

Keširanje objekata se uobičajno koristi kako bi se keširao odgovor database servera koji se koristi za sajt i preporučuje se sajtovima koji imaju veliki broj poziva ka bazi. Ovo keširanje je po defaultu isključeno i mora se ručno aktivirati. Pročitajte više.

Podešavanja

Kako .htaccess ne funkcioniše na ovoj platformi, podešavanja koja su tamo uneta moraju da se drugačije odrade. Plan je da se u korisničkom panelu omoguće opcije koje bi odgovarale većini sajtova. Naravno, biće i specijalnih slučajeva koji zahtevaju podešavanja koje mi ne možemo da pružimo, ali će za njih stara platforma raditi bez problema.

Ako koristite WordPress, više informacija o podešavanjima sajta na novoj platformi možete naći ovde.

Ispod su podešavanja koja već sada mogu biti postavljena na platformi. Ako vam nešto nije jasno, slobodno nas kontaktirajte.

Podešavanja koja možete sami postaviti u Loopia Kontrol Panelu

 • Zaštita direktorijuma za vaše strane
 • Dodavanje vaših strana za greške

Podešavanja koja mi možemo uraditi za vas:

 • Osnovna podešavanja na osnovu tipa sajta (WordPress, WordPress Multisite, Joomla). Ove izmene uobičajno nisu neophodne da bi strana radila, ali mogu poboljšati sigurnost i performanse sajta.
 • Keširanje strana – uključenili isključen(default).
 • Keširanje koda – uključen(default) ili isključen.
 • Keširanje objekata – uključen ili isključen(default).
 • auto_prepend_file u PHP. Enter path.
 • CORS. Enter catalog i origin.
 • Rewrites. Unesite regex (odgovara delu posle host name), kao zamenjenu liniju i kucajte (internal redirect, 301 or 302).

Kontakt

Ako nešto ne funkcioniše na platformi, ili imate neku sugestiju kako bi bila još bolja, kontaktirajte nas na support@loopia.rs. Na isti mail se javite ako želite neke gore navedene izmene na vašem sajtu.

Was this article helpful?